Fruktóza (ovocný cukr)
Fruktóza  je jednoduchý cukr, který se nachází v mnohých potravinách a je jedním ze tří nejdůležitějších cukrů v krvi spolu s glukózou a galaktózou.

Med, plody ovocných stromů, bobule, melouny a některá kořenová zelenina, jako například řepa, sladké brambory, parsnips a cibule, obsahují ovocný cukr, obvykle v kombinaci se sacharózou a glukózou. Ovocný cukr také vzniká při trávení sacharózy, disacharidu složeného z glukózy a fruktózy, který je při trávení štěpen enzymy.

Ovocný cukr je nejsladší přirozený cukr, odhaduje se, že je dvakrát sladší než sacharóza. Ovocný cukr je často doporučován ke konzumaci osobám s diabetem mellitus nebo hypoglykémií, protože má velmi nízký glykemický index (Gl 23) ve srovnání se stolním cukrem (sacharózou).

Nicméně, tato výhoda je zmírněna znepokojením, že tento ovocný cukr může mít nepříznivý účinek na plazmatickém lipidu a močových kyselých  úrovních a výsledné vyšší krevní hladiny ovocného cukru mohou být škodlivé pro bílkoviny.

Hořické trub. kakaové
Hořické trub. kávové
Trojhránky kakaové
Kakaové s fruktózou
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       2012 © Racional CZ s.r.o. |  všechna práva vyhrazena
 
E-SHOP
Navštivte náš